Hylla en hjälte!

Det som inte fick hända har hänt! 
Liv har släckts, många är skadade.....våra liv är förändrade för all framtid. Vi påverkas alla på ett eller annat sätt.
Jag har pratat med mina barn idag och försökt svara på deras frågor och funderingar efter bästa förmåga.
 
"L" 12 år undrade bla hur den 11åriga flickans föräldrar skulle orka leva vidare utan henne.
"M" 8år frågade om det finns någon risk att terroristen kan rymma från fängelset.
"N" 7år Konstaterade att om man gör en sån här dum sak så är det säkert alkohol eller droger med i bilden.
 
Jag har försökt svara så gott jag kan på funderingarna och även om jag helst vill skydda killarna från detaljerna så föredrar jag att det är deras föräldrar som får ge svaren på frågorna än att de plockar upp fragment av vad som hänt i olika media och att de själva skapar en ev falsk bild av vad som hänt.
Jag kunde se hur rädslan och skräcken spreds i deras ögon, hur otryggheten tog plats vid läggdax. Plötsligt var monstren i garderoben och under sängen tillbaka efter många års bortavaro. Jag insåg att mina barn plötsligt kände sig otrygga. 
 
Plötsligt blev det väldigt viktigt för mig att även få berätta om hur Sverige agerat i samband med detta och inte bara lämna mina barn med skräcksyner på hornhinnan utan istället ge exepmpel på alla de fantastiska medmänniskor som vi har i vårt land. Jag samlade dem i min säng och berättade om alla de fantastiska männskor som slutit upp och tillsammans verkat för att stötta och sprida kärlek under och efter en katastrof som med ord inte går att beskriva.
Jag återberättade vad jag själv tagit del av både via nyheter och sociala medler. Sakta såg jag hur den flackande blicken stillade sig, spända små kroppar slappnade av, leenden spred sig över deras ansikten när jag berättade om hur människor ställde upp och hjälpte varandra. Tryggheten hittade tillbaka och snart kunde även sömnen infinna sig. Jag stryker dem på kinden och stoppar om dem samtidigt som känner hur ögonen svämmar över av lycka och tacksamhet för vad jag har.
 
Sverige vaknade idag upp i djup sorg, MEN vi vaknade även upp till mängder av hjältedåd!
Vi måste få sörja men för att stilla paniken så vill jag genom att hylla hjältarna lägga fokus på den kärlek och värme som nu sprids....detta i ett försök att bidra till att "stoppa om" Sverige oxå. Men oxå för att bevisa att vi tillsammans gör skillnad.
 
Hjältarna är MÅNGA...låt oss hylla dem och deras insatser! Genom att lägga fokus på kärleken så visar vi att grymheten och skräcken inte kan vinna över oss. 
 
HJÄLTAR
 
- Lastbilschauffören som blev rånad på sin lastbil och gjorde allt i sin makt för att, försöka stoppa den, men själv blev påkörd.
 
- Chauffören av värdetransportbilen som uppfattade den hotfulla situationen och la sig framför lastbilen och signalerade ut faran till omgivningen för att varna.
 
- Busschauffören som var uppmärksam nog att hoppa på bromsen för att undvika att sin buss med passagerare blev rammade av den skenande lastbilen.
 
- De två männen som i kaoset stannade och hjälpte 83åriga Papusa vars ben var krossat av bråte.
 
- Min vän Malin Sjödin med man som öppnade upp sitt hem för personer som var strandade i innerstan.
 
- Poliserna som med risk för sina egna liv motar bort människor från potentiell fara som de själva väljer att stanna kvar i för att skydda oss andra-
 
- Kvinnan som inne på butiken Zara tog hand om sina medmänniskor och tog dem till säkerhet i en källarlokal och där trots sin egen rädsla tog hand om och lugnade dessa dem.
 
- Polismannen som leder den äldre kvinnan över gatan under flykten.
 
- Martin Svenningsson som gav hjärt- & lungräddning till ett av offren som tyvärr inte överlevde.
 
- Camilla Rud som var en av dem som hjälpte strandade personer genom att köra framochtillbaka med sin minibuss.
 
- ALLA sjukvårdare som med risk för sina egna liv under pågående attack räddar liv och tar hand om offren.
 
- Fredrik Backman som erbjöd sig att betala för en bok till de föräldrar som kände att en bok skulle kunna underlätta att berätta och prata om vad som hänt med sina barn. Detta grundat på Fredriks egna erfarenheter som barn då det var genom hjälp med böcker hans egen mamma hanterade svåra och obegripliga situationer.
 
- Joakim Skotte som genom Hemköp Täby annonserade "Ring till oss så ser vi till att ditt barn kan handla hos oss eller så fixar vi mat."  Detta för att hjälpa de barn som ev kunde befinna sig ensam hemma då föräldrarna kunde vara strandade i innerstaden.
 
- Kvinnan som uppmärksammade terroristen på pendeltåget och påtalade detta till säkerhetsvakten som kunde slå larm och det i sin tur senare kunde leda till ett gripande.
 
- Sjukvårdspersonal som förlängde sina arbetspass eller kom in på ledig tid pga höjd beredskap för att kunna ta hand om skadade.
 
- Hotell- & Restaurangpersonal som omtänksamt tagit hand om skadade och chockade människor under "lock down".
 
- De personer som tvingats överlämna dödsbud.
 
- Mannen som dagen efter dådet går fram och ger polisen en värmande kram på Drottninggatan, för att visa sin uppskattning.
 
- Jens som undrar vad som hände med den lilla pojken med cykelhjälmen.
 
- Byggfirman som tog sig an uppdraget att stänga för hålet i väggen där lastbilen körde in.
 
- ALLA Er som tagit Er tid att besöka olycksplatsen och lämnat blommor och tända ljus.
 
 
 
Som Ni ser så finns det mängder av hjältar och dessa är endast några fåtal. Alla har bidragit till gigantiska insatser för sina medmänniskor.
Låt oss tillsammans hylla dessa personer och berätta hur mycket vi uppskattar deras insatser samtidigt som vi visar  omvärlden att vi står eniga i kampen mot ondskan. Tillsammans stärker vi hoppet och låter oss inte tystas.....trots mörkret vi befinner oss i.
 
Är Du en hjälte? Känner Du någon hjälte som Du vill ska hyllas?..... skriv och berätta i kommentarsfältet så uppdaterar jag listan eftersom.
 
Kärlek till Er alla,
//MrsH
 
 
 

Kommentarer :

#1: Jessica Zederfeldt

Hej! vilken fantastisk idé! Jag vill inte se mig själv som en hjälte, jag tycker vi alla är dem och att det är våran skyldighet att hjälpa varandra :) Men om du kan så vill jag att du på något sätt lyfter alla modiga barn som var med i stan. Det för mig är hjältar, även om var ledsna och rädda så var dem otroligt modiga! :)

skriven

Kommentera inlägget här :