"Torr-drunkning"-lär dig tolka tecknen


.....Jag kommer aldrig glömma synen av hans kropp liggandes med ansiktet ner i vattnet. 
Bara den vita stora tofsen på mössan stack upp....och han var helt stilla.
Sekunderna kändes som en evighet....

För många år sedan så hittade jag "M" liggandes upp och ner i en djup vattenpöl. Tack vare sin snabbtänkta och rådiga storebror som kallade på mig så gick allt bra.
....Allt gick bra!

En stund senare när största chocken hade lagt sig och jag var försäkrad om att "M" var helt ok så ringde jag "I" som var borta på en av sina resor. Mellan tårarna så kunde jag berätta vad som hade hänt och behövde dessutom någon som kunde övertyga mig om att jag inte var den gräsligt värdelösa och usla mamman som jag just då kände mig som. Tänk att jag under några ynka minuter hade tagit mina ögon ifrån honom, och det hade kunnat innebära att han hade tagits ifrån OSS!?!
Efter att ha blivit lugnad av "I" så ber han mig att hålla nogrann koll på "M" och eventuella tecken på "torr-drunkning".
Detta var första gången som jag kom i kontakt med begreppet "Dry Drowning".

Men som Kapten till yrket, som både förlorat vänner och kollegor i drunkningsolyckor så vet "I" allt för väl hur allvarligt detta är.

Sedan dess har jag hört historier om barn och ungdomar som råkat svälja vatten, antingen under lek eller genom fallolyckor vid en pool.
Gemensamt har de att inga direkta symtom på drunkning har visat sig till en början.
....Men några timmar senare är tragedin ett faktum.

Photographer & All Rights reserved:
Carola Harnesk

Historier som dessa har resulterat i ett utbrott gällande nyhetsbevakningn kring vad som kallas "torr-drunkning." Men namnet är aningen missvisande.

Eftersom vi befinner oss i den annalkande badsäsongen och den årstiden då våra barn till stor del befinner sig i poolen eller på badstranden så följer här några saker du verkligen behöver veta gällande drunkning.

För det första finns det en stor skillnad mellan "torr-drunkning" och en fördröjd drunkning.

Vid torr-drunkning så når vattnet aldrig offrets lungor.
Orsaken till drunkningen är istället att stämbanden krampar och som ett resultat av det så stängs luftvägarna. Detta utan att fylla lungorna med vatten. 
Annars är symtomen mycket lika en "vanlig" drunkning som sker i realtid och orsakar en kvävning.

Fördröjd drunkning, som ibland kallas sekundär drunkning, är lite annorlunda. Då samlas det vatten i lungorna i relativt små mängder - inte tillräckligt för att inaktivera andningen omgående. Istället sitter vattnet där och hämmar lungornas förmåga att syresätta blodet. Det är därför som personen i fråga successivt under loppet av några timmar börjar få svårt att andas. 

En drunkning ser inte ut som den gör i filmerna.
Oavsett om det handlar om en normal-, torr-, eller fördröjd drunkning så förvänta dig INTE en dramatisk scen full av skrik, fäktande och hostande.

Enligt Dr Anna Mendenhall som är barnläkare på Medical Group så dör 9 av 10 barn som i drunkningsolyckor trots att de är övervakade av en förälder, just eftersom det är så otroligt lätt att missa signalerna på att en drunkning sker.

Nedan följer information gällande vad du behöver vara uppmärksam på.....även timmar efter att du har lämnat poolen eller stranden:

- Andningssvårigheter, hosta, bröstsmärtor, eller kräkningar. 

- Snabba och ytliga andetag, vidgade näsborrar, eller en synlig 
indragning i diafragman nedanför revbenen eller uppge vid halsen när barnet andas. Dessa är alla tecken ett barn arbetar för hårt för att få till sig syre.

- Extrem trötthet kan vara ett tecken på att hjärnan inte får tillräckligt med syre.

- Alla udda beteendeförändring. Barn som befinner sig i första stadiet av fördröjd drunkning kan vara riktigt gnälliga, argumentativa eller stridslystna.

- Udda fysiska förändringar. Håll utkik efter blåa läppar eller blek hud. Förvisso vanliga symtom som försvinner efter ett tag. Men om de inte gör det eller de förvärras så bör du kontakta och rådfråga sjukvården.

Det absolut bästa sättet att undvika en drunkningsolycka är att hoppa i och bada tillsammans med dina barn och hålla dig inom en armlängds avstånd. Det är det enda sättet att se till att du inte missar något!

Det finns dock inte fog för panik och Nanna dina barn från allt vad badande är!
Fördröjd- och torr-drunkning utgör endast 1-2% av alla drunkningstillbud, så det är ovanligt!

MEN, Däremot så är det viktigt att nå ut med information gällande ett så viktigt ämne. För några år sedan skrev jag ett inlägg gällande att drunkning inte ser ut som du tror att det ska göra.
Syftet med detta inlägg är det samma.
Kan informationen göra dig och flera andra extra uppmärksam så leder det till en minskning av drunkningstillbud.

Photographer & All rights reserved:
MrsH

Mina grabbar är 6, 7 och 11år, och precis som de flesta kids så älskar dem att bada. Många gånger så önskar jag att man hade ögon i nacken och visst finns det alltid som förälder en gnagande oro som sitter som en vass tagg mellan skulderbladen.
Men hur gärna vi än vill så kan vi inte linda in våra barn i bomull!
Oavsett hur skrämmande som det här ämnet är så måste vi komma ihåg att dessa fall är relativt ovanliga. 
Men att sprida informationen leder till en medvetenhet och ökad kunskap gällande ett ämne som är ganska känsligt och som många inte har någon aning om.

Gå nu inte och förbjud dina barn att bada! Lär istället barnen om grundläggande vattensäkerhet och få dem bekväma i vattnet genom att anmäla dem till simmskola redan vid tidig ålder (experter säger 4 eller 5 är en bra ålder att börja). Men jag säger det igen:

Den absolut bästa du kan göra för att skydda ett barn från drunkning oavsett våt, torr, eller på annat sätt - är att befinna dig i vattnet tillsammans med dem!

Simma lugnt!
//Mrsh

Källa/inspiration: WebMD
Taggar: bad, barn, drunkning, information, kunskap, pool, skydda, sommar;

Kommentarer :

#1: ina

Denna information är såååå viktigt att den sprids!!!

Svar: Ja, jag håller med! Kunskap räddar liv! Tacksam för de som vill hjälpa till att sprida budskapet💕
MrsH

skriven

Kommentera inlägget här :