Effektiviserad produktionstid för barn?

Ibland sätter man kaffet i halsen.....
 
Moderaterna föreslår kortare sommarlov för eleverna.
 
Syftet är att ge fler undervisningstimmar. Förslaget innebär att vi skulle gå över till tre terminer istället för 2, som det är idag. Vilket i kombination med kortare lov skulle kunna ge fler mattetimmar.

 

Vi lever idag I ett samhälle där stress har utvecklats till en folksjukdom. Orsakerna till stress är flera och varierande. Stress i sig är inte farligt, men brist på återhämtning som leder till långvarig stress är det!
Då känns det för mig fullkomligt ologiskt att vi ska korta ner våra barns skollov!
Redan nu har de intensiva dagar fylld av skola, aktiviteter, krav och vänner mm. Kraven på prestation ligger många gånger tungt på deras axlar. Att då korta ner deras möjlighet till återhämtning genom att ta ifrån deras långa vila på sommaren är ett argument som jag tycker hänger lösare än jeansen på Vanilla Ice!
 
Det råder dessutom lärarbrist i hela Sverige redan nu. Hur hade man tänkte lösa det när man uttökar arbetstimmarna för dem? Att sätta in extra skoltimmar för eleverna hjälper föga om vi inte har lärare att undervisa dem lixom?
Fokuset måste först och främst ligga på att höja statusen på läraryrket! Vi måste se till att attrahera fler sökande till att utbilda sig till lärare, samt finna lösningar på deras redan svåra och stressiga arbetssituation.
Personligen så är drömscenariot; Mindre grupper och fler lärare och pedagoger rent allmänt i skolan.
Kan vi minska arbetsbelastningen så kan vi även öka kvaliten på undervisningen. Läraren får mer tid tillsammas med eleven för att utveckla en individanpassad utbildning som i sin tur leder till ett bättre resultat och mindre stress för alla parter.

 

"– Barn i socioekonomiskt svaga familjer, exempelvis familjer med ensamstående mammor, missgynnas av de långa sommarloven. Passivitet leder till att man halkar efter under långa sommarlov medan barn med tillgång till mycket aktiviteter och litteratur gynnas i högre utsträckning av långa sommarlov", säger Anna König Jerlmyr till SvD.
 
Att barn med ensamstående föräldrar missgynnas av ett långt sommarlov ställer jag mig frågande till. Vare sig man är en eller två aktiva föräldrar så finns Förskole- och Fritidsverksamhet för de elever vars föräldrar måste jobba. Att lämna sitt barn på fritids på lovet är och ska inte klassas som ett "nederlag" för familjen och absolut inte som ett tecken på socioekonomisk svaghet!
På loven är det oftast lite mindre barngrupper, och pedagogerna har möjlighet att anordna aktiviteter lite utöver det vanliga tillsammans med eleverna.
 
Sen att en ensamstående "mamma"  skulle klassificeras som en mer "socioekonomisktsvagfamilj" än en ensamstående "pappa" känns knappt värt att kommentera!?
 
Ska effektiviteten styra så mycket i våra liv att vi redan som barn ska kastas in i det stressiga ekorrhjulet?

Jag tänker i alla fall inte tillåta att mina barn ska effektiviseras så i den högsta grad att redan nu ska deras arbetstid maximeras och tid för återhämtning förkortas bara för att kunna förlänga deras "produktionstid" i arbetslivet (detta med tanke på att samma parti föreslår en senare åldersgräns för pension oxå)! Konsekvensen blir att vi kommer få en uttökad risk för utbrändhet hos barn och ungdomar. En diagnos som kan följa barnet för resten av livet. 
Samhället har nog med krav på våra barn utan att vi behöver lägga till fler!

Mina barn ska tillåtas att njuta av sin lediga tid! oavsett om det råder i hemmiljö eller på fritids så ska det finnas tid och utrymme för att både slappa, läsa, spela fotboll. hänga med polarna, bada, yoga, knyppla, måla eller vad helst det må vara de vill ta sig för. Det handlar om deras viktiga återhämtning som gör att när hösten kommer så är de tillräckligt utvilade för att kunna möta skolan och vardagen med allt det innebär.
 

Enligt Anna König Jerlmyr så kommer eleverna en dag att tacka för att det fanns politiker som tänkte på deras bästa......
.....Kanske bör berörd politiker med flera föregå med gott exempel och korta ner sin egen semestertid så hon kan effektivisera sitt arbete ännu mer? Trots allt så är det ju det som hon ber våra barn att göra? 
Kom ihåg att barn gör inte som vi säger...barn gör som VI gör!
//MrsH
 
Taggar: barn, effektiv, lov, moderater, skola, sommarlov, terminer;

Pepparrökt lax

En förrätt passande i påsk🐣😊
Pepparrökt lax med kall hjortronsås, och fylld "kyckling".

Bonne Apetit!
//MrsH

Taggar: hjortron, kyckling, lax, mus, påsk, ägg;

Våra tankar går till Bryssel

 Ibland räcker inte orden till...


//MrsH
Taggar: Bryssel, flygplats, offer, oskyldiga, terror;