Sverige har fått nog!

 
En förälder har förlorat sin dotter....
Ett syskon har förlorat sin syster....
Någon har förlorat en vän.....
Arbetskamrater har förlorat en kollega....
Barn som redan förlorat allt har förlorat en del av sin nyfunna uns av trygghet....

 

En tragedi! Så fruktansvärt onödigt att en ung kvinna har mist livet som ett resultat av brist på rutiner och regler som på ett strukturerat sätt hade kunnat garantera hennes (och alla andra som har samma yrkes) säkerhet!
Jag pratar såklart om den 22-åriga kvinnan som blev mördad av en 15-åring på ett HVBhem.
 
Hur svarar då samhället på det här?
Jo, med hat och våld!
Demonstrationer mot medmänniskor som inte ser tillräckligt svenska ut.
Vi bildar mobbar, jagar unga ensamkommande barn med utländskhärkomst i syfte att ge igen!
....För nu är det NOG!
Sverige har fått nog av våldet!!
 
Och då svarar vi med våld......fullt logiskt!
 
 
Jag tänker att om man som yrke väljer ett jobb på ett HVB-boende då är man som person engarerad, känner för dem utsatta i samhället och har helt enkelt hjärtat på rätta stället. 
Sen brinner man antagligen för att hjälpa dem barn och ungdomar som inte har dem bästa förutsättningarna i livet.
Att delar av samhället då efter hennes tragiska död beslutar att ge sig på just dem ungdomarna blir för mig en gåta. Att i hennes anda agera blir lixom ett hån riktat mot kvinnan och hennes yrkeskår!
 
Att lägga fokus på vilket land förövaren kommer ifrån känns ovesäntligt. Oavsett hudfärg, kultur eller erfarenheter så är det ett barn som har begått ett brott, och resultatet är förödande.
....Ett barn som samhället inte räckte till för.
 
I HVB-hem bor ungdomar som många gånger har upplevt saker som varken du eller jag kan föreställa oss. En del växer upp i länder där krig är en del av vardagen, och har sett sin familj utplånas framför ögonen på dem. Andra kommer från missbruk. Vi pratar om sargade själar, ärrade individer med en problematik som även experterna inom den svenska sjukvården inte kan greppa.
 
Vi har turen att bo i ett land som folk flyr till och inte från!
Tack och lov är vi förskonade från så mycket, Detta innebär att erfarenhet i hur vi ska hantera dessa bieffektter av extremt lidande är bristfällig. Vi är så otroligt lyckligt lottade att vi har begränsat med kunskap då vi är besparade från så mycket.
 
Att då kräva av ung och ibland helt oerfaren personal att de ska kunna hantera dessa livsöden på egen hand är för mycket begärt om inte fullkomligt vansinne!
Här måste det finnas tydliga regler och rutiner som fastställer hur ett HVBhem eller ett asylboende ska bedrivas. Rutinerna ska vara samma oavsett om det bedrivs privat eller kommunalt.
Krav på att utbildad personal finns på plats.
Alltid minst två personal i tjänst samtidigt...... osv,
 
Det gör ont att se hur människors tragiska livsöden utnyttjas och tillåts bli en mångmiljardindustri!
En industri där man hellre sparar in på resurser och tummar på säkerheten för att låta redan sprängfyllda plånböcker växa.
Sen när tragedin är ett faktum står samhället där chockade och förvånade!
För NU har Sverige fått nog!
 
//MrsH
 

Fotograf & All rights reserved:
www.carolaharneskphotographer.com
Taggar: HVB, barn, hem, lag, mord, offer, personal, rutiner, tragedi, ungdom;

Deo on - Deo off

 
Häromdagen när jag lämnat barnen så kände jag inspirationen flöda, och just denna morgonen kände jag mig både utvilad och relativt motiverad och befann mig i ett sk "flow". Fingrarna bokstavligen flög över tangenterna och försökte febrilt hinna med hjärnans tempo.
 
Plötsligt inser jag att klockan var betydligt mer än jag trott. Jag hade ett möte I stan kl11.... och här satt jag oduschad och inte särskilt representabel då klockan redan var 10.30!!

Likt Louis Hamilton la jag i en högre växel och överdrev versionen av en "raggardusch" och rev I samma veva ner halva duschdraperiet  samtidigt som jag snubblade ur duschen....ja ja, ren blev jag i alla fall!

 
4min senare står jag framför badrumsspegeln och gör ett tappert försök till att dölja de ickebefintliga (läs på tok för synliga) rynkorna som uppstått de senaste åren.
 
Simultankapaciteten är överbelastad till max när jag lyckas krångla mig i jeansen (nej, dem är INTE för tighta...eller hur var det nu det va´?!;) samtidigt som jag sörplar i mig det sista av mitt redan kalla kaffe och laddar tandborsten och står på ett ben och tar på mig en strumpa.
På något sätt lyckas jag med den akrobatiska manövern och kommer samtidigt på att jag glömt deodoranten!
Med tandborsten fortfarande i ena handen och blicken ner i handfatet (varför envisas man med att alltid titta på det man spottar ut??...frääässscht lixom!) så tar jag den andra och sträcker mig till översta hyllan i badrumsskåpet efter deon.
 
När deostiftet får kontakt med huden så svider det till, jag höjer på ögonbrynen men kladdar på lite extra på den ömtåliga huden innan andra sidan får sig en omgång.
 
Gnyr till.....aaaaandas!
 

Näsvingarna vidgas, käken är spänd nog att hoppas ur led!

 

Vid det här laget svider det inte bara lite. Det känns som om vulkanen Etna briserat i mina armhålor!!

Ett tag är jag helt övertygad om att min hud kommer att lossna och "Bingovingar" får en helt ny innebörd när huden flaxar omkring nere vid armbågarna.
Frenetiskt viftande som en nackad höna med eldgafflar inkörda under vingarna försöker jag "vädra bort" det onda!

......som jag btw fortfarande tror endast beror på min något känsliga och ömtåliga hud.


Nånstans HÄR slänger jag en blick på den sk "deodoranten" och inser till min fasa att jag använt linimentstiftet som stod bredvid deon!!!

Detta liniment köper jag hos min naprapat och det är verkligen super effektivt!

Jag är övertygad om att det är framställt för användning på travhästar innan den sadistiskt lagda tillverkaren kom på att det fanns fler sätt att tjäna pengar på det!!

 Problemlösaren i mig börjar genast att gnugga geniknölarna! (utan liniment dvs)

 oavsett lösning på problemet så måste det gå fort!!! Jag ska vara I stan om 5min!

 

Ett paket våtservetter ligger på hyllan i ögonhöjd!

Jag sliter ut ett gäng och gnuggar under armarna för glatta livet!

Tokenkelt lixom!!.....eller hur??

 

OM någon mot all förmodan betvivlar dem mängder av kemikalier som våtservetter innehåller, vars normala syfte är att landa på små mjuka babyrumpor så kan jag intyga att dem gifter sig gaaaaaanska fint med sörjan som ligger och pyr likt glöd under mina armar!

 

Andningstekningen jag lärt mig på yogaklasserna kommer väl till pass...

Pepptalkar mig själv genom att påminna om att jag faktiskt fött barn 3ggr!!

...Lite hästliniment och ökat blodflöde under armarna är en baggis!!

 

Shwuuup (*luftinsugning med ljudeffekt) ...jomenvisst, skiiiitenkelt (*på äkta norrländska)

 

Jag börjar inse att mötet bara är att glömma, såvida jag inte kan övertala dem om att fågeldansen är en del av min hälsningsritual och ett fullt normalt beteende!

 

Kallt vatten!....

Självklart så är ibland den enklaste lösningen den rätta!!.....eller??

Krånglar in axeln under vattenkran och låter vattnet rinna dit det ska.

 

OM någon annan vid det här laget betvivlar på mina kunskaper gällande hårborttagning, så helt korrekt!

FYI....Kallt vatten tvättar bort liniment ungefär lika effektivt som varmvatten löser upp vax utsmetat över "kissemurran"!!

 

...och det är så in i helsikke smärtsamt!!!

 

Bara att inse att jag är besegrad, in i duschen igen...

.....gnugga, gnugga, gnugga

Om det var svedan av linimentet som avtog eller det fanatiska skrubbandet som lett till att huden liknar mandelmassa som fått smaka på rivjärnet vet jag inte.

Men nu var smärtan åtminstone hanterbar.

Nu handlar det bara om att övertyga alla jag möter gällande att doften av "Jenka-tuggummi" tveklöst är vårens hetaste trend!

Kan dock konstatera att risken för att nånsin lukta svett borde vara helt obefintlig då svettkörtlarna med största sannolikhet är bortbrända vid det här laget!

Ett antal timmar senare så slår de mig att antagligen så hade nog en skvätt olivolja vart betydligt mer effektivt men framförallt mer skonsamt!

Men varför göra det enkelt för sig tänker jag?😉

//MrsH

 

 

 

Taggar: armhåla, deodorant, hästliniment, höna, smärta, våtservetter;

Tillfällig Moraltant!

I samband med veckohandlingen så svängde jag och barnen in på Djuraffären för att köpa mat till valparna. Just som jag drar åt handbromsen så ser vi en "skralltig" gammal volvo 240 som står lite längre bort på parkeringen. Ur ena fönstret kastas det ut en påse, passagerardörren öppnas och en ung kille kliver ur och börjar helt ogenerat kasta urätet snabbmatsskräp upp i grässlänten.
Både "L", "M" och "N" ser detta genom vindrutan och L utbrister:
 
" - Men mamma vad sysslar han med?????!!! Han slänger ju en massa skräp överallt!!"
 
M 5år och N 4år frågar mig i kör:
 
"- Varför gör dem så??"
 
Jag svarade ärligt:
" Jag har faktiskt inte en aning om varför man gör en sån sak, för det är ju så himla onödigt."
 När vi klivit ut ur bilen så vänder jag mig om och istället för att gå mot entren så går jag i motsatt riktning och börjar gå mot Volvon samtidigt som jag ropar på grabbarna att följa med mig.
Killarna i bilen inventerar fortfarande bland sina kvarvarande  "Max-påsar" och upptäcker oss inte förrän jag knackar på rutan.
Killen i baksätet (som var den som slängde skräpet öppnar sin dörr och tittar oförstående och riktigt förvånat på mig.
Mina egna barn står lixom halvt gömda bakom mig och funderar säkerligen på vad deras stundvis galna morsa ska ta sig för denna gång.
 
Jag bemöter honom med ett stort leende, böjer mig fram och med den lenaste, "övertrevligaste" och vänaste tonen jag kan uppbringa så säger jag:
 
" - Tjeeeena grabbar! Skönt med fredag va? Nu är det snart helg!"
 
Tillbaka får jag bara stora ögon och fågelholksmunnar, även om en av dem gjorde en ansats till att försöka säga något...men jag hann före honom.
 
" - Hörni, det är så att min söner här L,M och N ställde en fråga till mig alldeles nyss då dem såg er kasta en massa skräp på backen, och då jag inte har något bra svar att ge dem så tänkte jag att då är det ju bättre att NI får svara själva." (Fortfarande så där äckligt trevlig på rösten)
 
Vi får mest en massa "öööh, eeeh....äääh...öööhhh" till svar
 
Efter några sekunder så frågar jag igen:
 
" -  Jag är inte alls nån surkärring som gillar att gnälla eller så, men kan ni inte vara snälla att berätta VARFÖR ni gjorde en sån sak, för själv vet jag helt enkelt inte vad jag ska svara dem."
 
En av grabbarna svarar då:
 
"- Jo, asså...öööh....vi ville ju inte ha skiten i bilen... MEN SÅ FÅR MAN INTE GÖRA! Man SKA slänga skräp i soptunnan ba´så ni vet de´!!"
 
Jag vänder mig till kidsen och säger glatt:
 
"- Toppen! Va bra! Då vet ni det! Och nu tänker dem här coola storkillarna gå ut och städa upp efter sig så ni får se hur otrolig duktiga dem är!
 
"N 4år finner sig snabbt och svarar mig:
 
"- Nä mamma, JAG gör det för jag tror inte de vet hur man gör!"
 
Kitiiischh (pisksnärtljud för er som undrar;)!! (Den ungen kan häva ur sig en hel del pinsamheter i tid och otid men DÄR satt den!!)
 
Killen i framsätet hänger ut genom dörren och  ropar:
 
"NEJ det behöver du inte! Vi gör det....det var VÅRT fel!"
 
Men det var redan försent. Min lilla "ordningsman" var redan i full flärd med att entusiastiskt rensa upp efter dem.
 
Sen kunde jag inte låta bli...lite ironiskt konstaterar jag högt samtidigt som jag nickar mot N:
 
"- Han är ganska duktig va....han är hela 4bast?" ;)
 
" - Men hörni, TACK för att ni tog er tid och förklarade allt för mina kids! Ha en supertrevlig helg!"
 
Killarna i bilen får ur sig ett tyst och mumlande:
 
"....mmmm vi lärde nog också en del...hejdå!"
 
 
På väg in på djuraffären säger L:
 
"- Men asså, du var ju inte ens arg på dem??!!"
 
JAG: "- Tyckte du att det behövdes?"
 
L: " - Näe, inte direkt ...men om det hade vare nån av oss hade du ju vart "asgalen"!!
 
JAG: "- Japp!!!"
 
 
Skräpa ner kommer dem kanske göra i framtiden igen, men inte utan att tänka på FamH!.....MooooaHAAhaaahaa *monsterskratt!
 
 
//"StundvismoraltantenMrsH"
 
 Bild från www.hsr.se