Kaffe, Ägg & Morot

Dottern i denna berättelse var trött på livets motgångar. Hon orkade inte kämpa längre och vände sig därför till sin mamma  och sade: 

"Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Det känns bara som att jag vill ge upp. Jag är trött på att slåss och kämpa. Det känns som att varje gång jag löser ett problem som uppstår två nya.”

”Kom, jag ska visa dig en sak,” svarade mamman och tog med dottern in till köket. 
Där fyllde hon tre kastruller med vatten och ställde dem på spisen. Hon tog sedan fram en morot, ett ägg och nymalda kaffebönor, och lade varje ingrediens i en varsin kastrull. När vattnet kokat upp väntade hon några minuter, sedan sade hon till dottern:

”Berätta för mig vad du ser.”

”En morot, ett ägg och kaffe,” svarade dottern.

”Ja, och vad har hänt med varje ingrediens?” frågade mamman.

”Moroten har mjuknat, ägget har blivit hårt och kaffet har lösts upp,” svarade dottern.

”Precis. Alla ingredienser har utsatts för samma motgång – kokande vatten. Men alla reagerade annorlunda. Den hårda och starka moroten blev mjuk och svag, det sköra ägget med sitt ömtåliga skal blev hårt inuti, men kaffet – det är speciellt. Kaffet upplöstes och förändrade vattnet.”

Dottern såg fundersam ut.

”Vissa människor är som moroten. De är starka och hårda på utsidan men när de ställs inför motgångar mjuknar de och blir svaga. Andra är som ägget; sköra och ömtåliga, men hårdnar inuti och blir cyniska när de möter motgångar. Och vissa är som kaffet. 
Kaffet löses upp i det kokande vattnet – motgången – och gör det till en god och aromatisk dryck. 
Kaffet förvandlar det kokande vattnet; det som orsakar smärtan. Människor som är som kaffet inser att de inte kan ta sig ur alla situationer. När saker är som värst anpassar de sig och förändrar sin situation, och omvandlar den till något positivt,” avslutar mamman.Vad är Du?...
...Moroten, ägget eller kaffet?

Personligen är jag nog en kombination av ovanstående, men försöker i det längsta vara kaffet!

De lyckligaste människorna har det nödvändigtvis inte bäst i jämförelse med andra....de gör bara det bästa av sina situationer.

//MrsH


Källa: Genial Guru
Taggar: kaffe, morot, positiv, problem, tänkvärt, ägg;

Kommentera inlägget här :