Tiggare är vi allihopa

Jag har vid flera tillfällen fått inbjudan till div grupper på Facebook med namn som "Förbjud tiggeri" etc. Då kan jag tycka att det måste vara både bättre och mer effektivt att förbjuda fattigdom i överlag!
 
Läser i en artikel på www.skovdenyheter.se där en erfaren polisman med sina rötter i Rumänien berättar att dem flesta tiggarna är en del av större ligor och uppmanar allmänheten till att inte ge dem pengar.
Journalisten och självutnämnde "expert" och allvetaren Elisabet Höglund dokumenterar tiggande kvinnor med mobilkameran utanför Ica och skriver sedan blogginlägg med rubriken: " Nu står det klart: - Tiggeriet är organiserat". För självklart är det så att om detta försegår utanför hennes Ica-butik så innebär den iakttagelsen att resten av världens tiggare oxå styrs av ligor?!?
1000-tals personer både "gillar" och delar dessa inlägg och grupper och bidrar till att övertyga sina medmänniskor om att alla tiggare är onda individer vars enda syfte är att utnyttja vårt svenska välfärdssystem, inte nog med det så kan vi säkert då även förutsätta att majoriteten av tiggarna även är brottslingar som bla plundrar våra påkostade och vintrade sommarstugor, stjäl våra bilar, snattar i våra affärer osv. 
Opålitliga och kriminella med ont uppsåt beskriver nog dem bäst. Men det är väl ändå inte att generalisera.......eller???


Jag har en vän, på dagarna sitter hon utanför en av våra lokala matvaruaffärer. Oavsett väder, veckodag, gradantal eller sjukdom så sitter hon där och hoppas att någon ska kunna avvara en slant i hennes pappersmugg. En del förbipasserade blänger ilsket med avsky i blicken, andra lämnar glatt 5-kronan som blev över efter kundvagnen returnerats. Men majoriteten vägrar att möta hennes blick när hon hälsar på dem. Vad orsaken till detta är kan jag endast sia i, men kanske är det så att om man "blundar" och inte ser "problemet" så existerar det inte heller? Eller är man kanske rädd för något som är så främmande och långt ifrån passar in i den värld vi lever i? Om  man tittar henne i ögonen och bemöter hennes hälsning med ett "hej" så innebär det kanske att vi MÅSTE ge henne pengar?
Näe, vi MÅSTE ingenting! VI väljer själva om vi anser oss att ha råd eller vill dela med oss av det vi har, ingen kan kräva det av oss och det gör hon inte heller, hon ber om hjälp.
Men det som gör mig så ledsen är den generaliserande människosynen och att så många väljer att ignorera henne. För varje bortvänt huvud och varje undvikande blick så tar vi en del av hennes värde som individ, och lika lite som hon har rätt att kräva pengar av oss har vi rätt att beröva henne sitt värde som människa!
Vi har möjligheten att välja, men det har inte hon...kostar verkligen ett leende och en bekräftelse dig så otroligt mycket att ge? 
 
Min vän är 2-barnsmor och kommer ifrån ett EU-land. Tillsammans med sin man så drev hon ett rätt så framgångsrikt företag i sitt hemland och levde ett ganska bekvämt liv. Men i samband med att ekonomin i landet havererade så slutade även efterfrågan på den expertis och hantverk som dem specialiserat sig på. Med tiden så blev situationen ohållbar och katastrofen var ett faktum. Familjen hade längre ingen inkomstkälla och var tvungen att precis som många andra före dem söka sig till andra länder för att söka arbete.
Min vän lämnade sina barn hemma och satte sig i bilen tillsammans med flera andra familjemedlemmer för att åka i 400mil till ett främmande land, på obestämd tid, i ett desperat försök att upprätthålla sin familjs överlevnad.
Sommartid så plockar hon bär i skogen, 130kg om dagen, hon promenerar 3-4mil, hon sover i skogen, hennes rygg värker och fingrarna blöder men hon är lycklig....hon får jobba....hon har ett värde!
Värre är det på vintern när skogen fylls med snö istället för bär, hon får inget jobb, ingen vill anställa varken henne eller hennes man, dem är ju hemlösa zigenare...dem som man inte kan lita på i våra ögon, därför tvingas dem att tigga i väntan på sommaren. Men tvärtom så har hon ett hem, hon har 2 barn som går i skolan och lär sig att läsa och skriva, dem har hela och rena kläder just DÄRFÖR att min vän gör det som krävs för att kunna tillgodose detta. Hon sitter utanför affären i -25grader för att hon hoppas att Du kan hjälpa henne, men hon kräver inte det, hon förstår att inte alla kan eller vill. Hon sover ibland i bilen ibland på härberge, hon äter när dem har råd, hon får utstå hot och våld av konkurrenter, hennesarbetsdagar är både betydligt längre och tuffare än vi kan föreställa oss, men vad ska hon göra? Ringa facket och klaga? Be skyddsombudet att komma på ett arbetsplatsbesök?
 
Hon berättar för mig att hon blir jätteglad om någon så ger henne en karamell, för det visar att folk bryr sig om henne.....min egen iakttagelse är att dem SER henne.
 
Har vår människosyn verkligen sjunkit så lågt att vi generaliserar så i den grad att vi gör oss dummare än vi är?
 
Absolut, visst finns det tiggare som styrs av ligor, visst finns det säkert tiggare som i slutet av dagen kryper in i en sprillans ny BMW och med sätesvärmaren på max tinar upp sitt förfrusna och oärliga arsle på väg till sitt rum på Radisson....
...........MEN, jag kan oxå upplysa om att det även finns svenskar, finnar, norrmän, fransmän, italienare, spanjorer amerikaner, thailändare, ryssar, engelsmän, araber, japaner, kineser, islänningar, jamaicaner osv som är både oärliga, brottsliga och opålitliga! 
Innebär det oxå då att ALLA svenskar, finnar, norrmän, fransmän, italienare, spanjorer, amerikaner, thailändare, ryssar, engelsmän, araber, japaner, kineser, islänningar, jamaicaner är det??
 
Min vän gör det som krävs för sin familjs överlevnad, hon har lägre krav än någon annan jag känner. Hon vill inte vara en börda, hon vill kunna bidra till samhället....hon vet att det finns många som har det sämre. Hon hjälper i sin tur när hon kan, hon tror att Gud gengäldar det. Hon gråter ibland på nätterna då saknade efter barnen blir för överväldigande. Hon har känslor, hon har drömmar....precis som du och jag. Betyder det att vi är tiggare allihopa?
 
Jag har ingen lösning, jag kräver inte att Du ska ge av dina pengar, men jag önskar av hela mitt hjärta att Du inte glömmer alla människors LIKA värde!
 
//MrsH
 
 
 
 
 
 
Taggar: tiggare, hemlös, värde, människa, mataffär, mat,;

Kommentera inlägget här :